Deze website is niet meer in gebruik. Klik here om naar de website van de hostingpartij van dit domein te gaan.

Kennismakingsgesprek
Inloggen

Inloggen op je account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Terug naar overzicht

 

Het doel van een eerste kennismakingsgesprek is het nagaan of er sprake is van 'elkaar aanvullen' en/of er sprake is van een 'klik'. Wanneer beide elementen aanwezig zijn geeft dit de beste uitgangspositie voor het aangaan van een gelijkwaardige zakenrelatie.

Echter kunnen er ook hele succesvolle relaties ontstaan, waarbij er enkel een sterke klik aanwezig is en waarbij de aanvullende waarde minder van belang is.

 1. Bereid je voor op het gesprek door meer over de persoon te weten te komen. Denk na over wat voor jou het doel is van het gesprek.
 2. Probeer vooroordelen en aannames buiten beschouwing te laten. Jouw gesprekspartner is met zorg voor jou uitgezocht. Zonder vooroordelen ga je met een open vizier het gesprek in en wordt je mogelijk verrast.
 3. Eigen presentatie. Wanneer je jezelf presenteert is het belangrijk zelfverzekerd, energiek en sociaal over te komen. Bedenk 4 sterke en 2 minder sterke punten van jezelf. Ga na op welke werkervaringen je het meest trots bent en wat deze ervaringen over jou zeggen. Bedenk ook enkele voorbeelden uit de werksituatie die jouw sterke punten duidelijk in naar voren komen. Maak een korte omschrijving van jezelf. Wanneer je dit moeilijk vindt kun je familie/vrienden/collega’s vragen om jou te omschrijven.
 4. Maar een korte omschrijving, naar aanleiding van het intakeformulier, van jouw gewenste zakenpartner.
 5. Blijf jezelf, kleed je netjes, maar verander niet opeens je normale uiterlijk. Zo voel je je het prettigst en kom je zelfverzekerder over.
 6. Wees voorzichtig met het prijsgeven van je bedrijfsplannen tot het moment dat je zeker bent van een goede match.
 7. Wees niet bang ook de minder sterke kant van jezelf te laten zien. Niemand is perfect en mensen die dit accepteren komen zelfverzekerder over. Ook jouw mogelijke zakenpartner zal zijn mindere punten hebben.
 8. Dit kennismakingsgesprek is een gesprek op gelijkwaardig niveau, beide partijen willen gaan ondernemen, met ieders inbreng. Al voelt het misschien als een sollicitatiegesprek, spannend mag het zijn, maar voor zenuwen zou geen ruimte hoeven zijn.
 9. Vragen stellen. Stel vragen tijdens de kennismaking, zodat je te weten komt of de persoon voldoet aan de korte omschrijving die je hebt opgesteld. Vragen die gericht zijn op het in beeld brengen van de kwaliteiten van de ander en natuurlijk in welke mate deze kwaliteiten en persoon jouw kwaliteiten kunnen aanvullen. Hierdoor kom je geïnteresseerd over en het geeft stof tot gesprek.
 10. Stel open vragen en vraag door als iets niet duidelijk is.
 11. Leg de ander het vuur niet aan de schenen. Ga niet allerlei lastige vragen afvuren op de ander. Hier kunnen mensen zenuwachtig worden en word het lastig voor jou om een goed beeld te kunnen vormen van de persoon zoals hij/zij is.
 12. Communiceer het vervolg. Voor de een is een eerste indruk al voldoende, de ander heeft aan 3 zinnen genoeg, weer iemand anders wil alles even laten bezinken. Maak duidelijke afspraken over een mogelijk vervolg en wanneer dit volgens jou kan plaatsvinden.
 13. Stel je zakelijk op en rond het gesprek op een goede manier af. Neem desnoods na afloop nog even contact met elkaar op om kort aan te geven hoe je het gesprek hebt ervaren. Mocht je er nog niet uit zijn of je met de persoon verder wilt, laat je dan ook niet verlijden tot het doen van uitspraken hierover en hou je aan de afspraak.
dit verbergen
dit verbergen
dit verbergen