Deze website is niet meer in gebruik. Klik here om naar de website van de hostingpartij van dit domein te gaan.

Zo combineer je ondernemerschap met de zorg voor een gezin!
Inloggen

Inloggen op je account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

Zo combineer je ondernemerschap met de zorg voor een gezin!

Er zijn mensen die ervoor kiezen voor zichzelf te beginnen juist vanwege een betere balans tussen werk en privé. Het is immers zo dat je als ondernemer meer zeggenschap hebt over je tijdsindeling en de juiste prioriteiten kunt stellen (hoewel ondernemen over het algemeen vrij veel tijd kost). Om een goede balans te vinden en behouden is het belangrijk de volgende punten niet uit het oog te verliezen;

zorg thuis voor een rustige werkplek

Veel ondernemers die werkzaam zijn in de dienstensector werken (deels) vanuit huis. Ondernemers die veel buitenshuis werken, richten zich thuis nog op hun administratie en/of werken buiten kantooruren thuis door. Thuis werken kan heel onrustig zijn, zeker wanneer er kinderen in huis aan het spelen zijn. Zorg ervoor dat je thuis een rustige plek hebt waar je ongestoord kunt werken (bijvoorbeeld een aparte werkkamer in huis) of kies voor een werkplek buiten de deur. Los van de aandacht die kinderen kinderen vragen, kan het feit dat je thuis bent ook de nodige onrust met zich meebrengen. Je zit misschien te kijken naar de rommel in de keuken en je weet dat er eigenlijk nog een paar wassen gedaan moeten worden. Hierdoor kun je de neiging hebben andere dingen te gaan doen. Als je dit niet goed los kunt laten, kies dan voor werken buiten de deur. Óf als dat niet lukt, begin met de huishoudelijke klussen, zodat je daarna kunt focussen op je werk.

zorg dat je tijd hebt op te werken

Wanneer je de combinatie maakt tussen ondernemer zijn en zorgen voor een gezin is ‘tijd’ iets waar je snel een tekort aan hebt. De kunst is dus om je tijd goed in te delen. Dat geeft rust voor jezelf en je gezin. Het grote voordeel van het ondernemerschap is dat je zelf je tijd kunt indelen. Kom je tijd tekort, kijk dan naar opvangmogelijkheden of maak afspraken met je partner over het overnemen van zorgtaken wanneer jullie beide thuis zijn. Ben je een ochtendmens? Misschien kun je ’s ochtends iets eerder opstaan om wat dingen te doen. Avondmens? Prik een paar avonden die je aan werk kunt besteden.

zorg goed voor jezelf

Bij het ondernemerschap komt veel kijken en vraagt daarom veel tijd en energie. Je bent vast niet begonnen aan het ondernemerschap om jezelf vervolgens voorbij te rennen. Met een gezonde lifestyle (gezond eten en genoeg beweging) kun je de ballen beter in de lucht houden. Maak ook tijd om leuke dingen te doen met vrienden en familie maar ook tijd om te relaxen. Wordt het je allemaal teveel, dan kun je beter een stapje terug doen dan doorrennen. Het klinkt allemaal vrij logisch maar de kracht zit hem in die stap daadwerkelijk durven nemen.

zorg dat je quality-time hebt met de kinderen

Werken en tegelijkertijd aandacht geven aan de kinderen is een bijna onmogelijke opgave. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt beter je werk loslaten en er helmaal voor de kinderen zijn, dan proberen ook nog die klant te mailen. Wanneer je de zaken goed gescheiden houdt, vind je een betere balans. Je kunt immers niet op meerdere plekken tegelijk zijn.

zorg voor een goede relatie met je partner

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het gezin is gebouwd op jullie relatie. Wanneer je een goede relatie hebt en er geen zorgen zijn in de relatiesfeer kun jij je richten op jouw onderneming. Op het moment dat er relatieproblemen zijn zul jij moeite hebben met je focus op je werk. Laat staan wanneer daar ook een druk gezinsleven aan hangt. Daarnaast is het prettig met je partner samen te bepalen hoe belangrijk jouw onderneming is ten opzichte van andere zaken waar jullie mee te maken hebben. Bespreek hoeveel ruimte je partner jou geeft om je te kunnen richten op je onderneming. Wanneer je bij voorkeur in de avonden afspraken hebt met klanten is het goed om samen te bepalen hoeveel avonden in de week je aan je werk besteedt.

evalueer jaarlijks

Net zoals een ondernemer aan het einde van het jaar kijkt of hij/zij de gestelde doelen heeft behaald, kun je dat ook doen met je balans werk/prive. Als je de volgende vragen beantwoordt krijg je zicht op jouw balans;

  • Ben je zelf gelukkig met hoe de tijd voor het werk zich verhoudt tot de tijd die je hebt voor je gezin?
  • Heb je voldoende energie?
  • Hebben de kinderen last van jouw tijdsindeling?
  • Lijdt jouw relatie onder het feit dat jij ondernemer bent?
  • Heb je voldoende tijd voor je werk?
  • Heb je voldoende tijd voor je gezin?

Bespreek dit ook met je partner en neem zonodig maatregelen om de balans te herstellen.

  • 6275
  • Laatst aangepast op dinsdag, 07 maart 2017 19:02
Meer in deze categorie: « Ontdek je kwaliteiten
Log in om reacties te plaatsen

Deel ons bericht op social media

FacebookTwitterLinkedin
dit verbergen
dit verbergen
dit verbergen