Deze website is niet meer in gebruik. Klik here om naar de website van de hostingpartij van dit domein te gaan.

'In financieel opzicht heeft de samenwerking absoluut tot meer omzet geleid'
Inloggen

Inloggen op je account

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

'In financieel opzicht heeft de samenwerking absoluut tot meer omzet geleid'

Martijn Bloksma - BrandNewJourney Martijn Bloksma - BrandNewJourney

Interview

 BNJ Logo RGB

Martijn Bloksma van Brand New Journey  - interview

Martijn Bloksma is sinds mei 2015 Contentstrateeg en ‘race car driver’ van full-service marketingbureau Brand New Journey. Deze runt hij samen met Rogier Westerink, Evelien Baert en Marrie Hoedelmans.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Na ruim 8 jaar in vaste dienst te zijn geweest ben ik in 2013 voor mezelf begonnen. Ik ben lid geworden van een ondernemerscollectief en daar heb ik Rogier, Evelien en Marrie leren kennen. We hadden alle 4 een eigen bedrijf en een eigen expertise binnen het vakgebied Marketing. We zochten elkaar al snel op om samen te werken aan opdrachten. We huurden elkaar steeds opnieuw in.

Doordat we alle 4 vanuit hetzelfde pand werkten, leerden we elkaar steeds beter kennen en werd de samenwerking intensiever. We zaten alle 4 aan ons eigen plafond en min of meer in dezelfde fase van ondernemerschap. Op een gegeven moment werkten we zoveel samen dat we hebben besloten samen op te gaan in 1 bedrijf; Brand New Journey. Op deze manier kunnen we opdrachtgevers nog beter van dienst zijn en hoeven we elkaar niet steeds opnieuw in te huren.

Voor welke rechtsvorm hebben jullie de samenwerking vastgelegd?

We hebben gekozen voor een BV als rechtsvorm. Dit is ook prettig voor opdrachtgevers omdat het meer zekerheid geeft. We nemen, in tegenstelling tot een coöperatie, gezamenlijk een opdracht aan. Het is dus niet zo dat we tegen een klant zullen zeggen dat iemand van de opdracht afziet omdat hij een andere opdracht heeft aangenomen (bijvoorbeeld tegen een hoger uurtarief). Wij hebben samen afspraken gemaakt over de tarieven die we hanteren.

Hoe is de samenwerking in hoofdlijnen vormgegeven? Bijv: taakverdeling…

Inmiddels werken we als BV bijna 1,5 jaar samen. Afhankelijk van het soort opdracht wordt onderling een verdeling gemaakt van de werkzaamheden. Als iemand het rustig heeft zijn er intern altijd klussen te doen. Intern zijn we ieder verantwoordelijk voor ons eigen onderdeel. Hierdoor kunnen we toch zelf beslissingen nemen ten aanzien van bijvoorbeeld het gebruik van het budget.

Hebben jullie bij de start van de samenwerking afspraken gemaakt en zijn die vastgelegd?

We hebben een managementovereenkomst opgesteld waarin we samenwerkingsafspraken hebben vastgelegd. Je moet het eigenlijk zien als een huwelijk. Gaandeweg merken we dat we op meerdere punten afspraken moeten maken, bijvoorbeeld over vakantiedagen. Daar zijn we nu mee bezig. Belangrijk is dat de samenwerking gebaseerd is op vertrouwen.

Wat heeft de samenwerking jullie bedrijf gebracht?

  • In financieel opzicht heeft de samenwerking absoluut tot meer omzet geleid.
  • Mijn netwerk is in korte tijd heel snel gegroeid.
  • Vanuit ieders expertise hebben we veel van elkaar geleerd. Door de samenwerking hebben we ons verder kunnen ontwikkelen binnen het vakgebied.
  • De samenwerking geeft je ook de mogelijkheid op vakantie te gaan, wetende dat het werk gewoon doorgaat.

We hebben allemaal klanten meegenomen die we nu door de samenwerking veel beter en breder kunnen bedienen. 

Hebben jullie ook contact buiten het werk om?

Ik vind het zelf heel belangrijk om buiten het werk met elkaar om te gaan. Zo hebben we een vrijdagmiddagborrel, maar gaan we ook wel eens samen naar een festival.

Zijn jullie ten aanzien van de samenwerking tegen problemen aangelopen en hoe hebben jullie deze opgelost?

We zijn nu nog maar 1,5 jaar samen bezig en hebben echt nog geen serieuze problemen met elkaar gehad. Wel bespreken we elk half jaar hoe de zaken gaan en evalueren we de samenwerking. Binnen Brand New Journey hebben we een heel open cultuur en kunnen we zaken zoals de manier van de samenwerking, gewoon met elkaar bepreken. Ook hebben we een duidelijk beeld van wat we van elkaar verwachten.

Wat zijn de nadelen van een samenwerking?

Het verschil met een eenmanszaak is wel dat de belangen anders liggen. Voorheen was ik alleen verantwoordelijk voor het vullen van 1 portemonnee. Nu ben je met elkaar verantwoordelijk voor 4 portemonnees. Het feit dat je ook verantwoordelijk bent voor andermans inkomen zorgt voor extra druk. Dat geeft wel eens wat stress.

Het is belangrijk dat iemand zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit is iets waar ik wel aan heb moeten wennen. Ik heb een jaar lang alleen gewerkt en ging daarna ineens met meerdere mensen op 1 kantoor werken. Je moet dan ineens rekening met elkaar houden.

Kun je 3 belangrijke elementen benoemen van een succesvolle samenwerking?

Het is heel belangrijk om allemaal een ondernemersgeest te hebben, het belang van het bedrijf staat voorop. Bij het nemen van belangrijke beslissingen is dit een bepalende factor. Het is daarnaast belangrijk dat ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen aandeel in het bedrijf. Daarnaast moeten alle partners serieus omgaan met het werk en beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen.

Meer weten over Brand New Journey? Op geheel eigen wijze presenteren zij zich op de website brandnewjourney.nl

  • 3430
  • Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 12:07
Log in om reacties te plaatsen

Deel ons bericht op social media

FacebookTwitterLinkedin
dit verbergen
dit verbergen
dit verbergen